Zeldzaam begin van HBN-1XL

Onze nieuwe fotohut 1xl maakte een vliegende start. De ijsvogels vlogen ons tijdens de werkzaamheden al letterlijk om de oren omdat ze perse onmiddellijk gebruik wilden gaan maken van de broedwand die we pal naast de hut hadden aangelegd. Het resulteerde in een succesvol broedgeval en heel veel fotoplezier van de mensen in de fotohut. Tot aan de dag van vandaag zijn ze nog vrijwel iedere dag gefotografeerd. 

Foto: Alexander Krebs

Maar er gebeurde meer. We konden niet anders dan erover zwijgen maar ik moet eerlijk zeggen dat dit niet mee viel. Al tijdens mijn eigen proefdraai periode, nadat we denken dat een hut af is moet er vaak nog van alles aangepast worden, hoorde ik de zang van een soort welke ik zelf alleen uit andere landen kende maar echter geen enkel vraagteken bij me opleverde. Een cetti’s zanger zong zijn longen uit zijn lijf en liet zich meerdere keren zelfs zien en fotograferen vanuit de hut. Op een van de ochtenden wist ik helemaal niet meer wat ik zag; een baltsend koppel! In de wetenschap dat de soort zo goed als niet in Overijssel gehoord of gezien wordt en zeker nog nooit gebroed heeft. Het grote nieuws is dat dit nu dus wel gebeurd is; ‘breaking news binnen de vogelaarswereld’.

Maar het hield nog niet op want in dezelfde periode werden we elke ochtend en avond getrakteerd op een roepende kwartelkoning; een soort die het helaas erg slecht doet in ons land. Helaas is hij niet voor de lens gekomen en bleef het bij de zang op een afstand van minder dan 5 meter en een schimmige waarneming in de lampen van mijn auto.

En wie dacht dat het dan op was gaat de mist in. Op 11 augustus slaagde Han Peper erin om een juveniele grauwe klauwier voor de lens te krijgen. Het zal toch niet dat die hier ook gebroed hebben? We zullen het nooit weten maar de aanwezigheid alleen al.

Foto: Han Peper

Foto: Han Peper

Samen met de Nivon Vogelwerkgroep spannen we ons al jaren in om dit stuk afgesloten terrein stap voor stap en in samenwerking met Rijkswaterstaat geschikt te maken voor deze soorten. En er gaat wat door je heen als het dan plotseling allemaal op zijn plaats lijkt te vallen.

Je moet ergens beginnen:-))

De totstandkoming van deze nieuwe fotohut was er een van vallen en opstaan. Ik wist dat het een zeer complexe en lastige plek zou zijn. Na 6 maanden klussen waren we net voor het voorjaar klaar om te gaan testen en wachten op het moment dat het gevonden zou worden door de vogels. 

Het resultaat

Begin juli kwam de grote tegenslag want na een paar heftige zomerregens ging het mis. Maar liefst 85 cm water stond er in de hut welke zelf midden in een meer leek te staan. Met de gedachte dat de hut niet meer te redden zou zijn gingen we weer aan het werk om alles te herstellen; hetgeen gelukt is.

Het resultaat van de watersnood…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vogels hebben alles goed gemaakt; loon naar werken zeggen we dan!

Foto: Conny Larmene (nachtegaal)

Met grote dank aan alle mensen die me hier zo mooi geholpen hebben; Rohey, Serra, Harm, Maurice, Ad, Marco….top!

Ontwerp: Webton.nl