Presentaties natuurfotografie

Het delen van mijn belevenissen met belangstellenden is een van mijn grootste uitdagingen binnen de natuurfotografie. In mijn filmtijd maakte ik al een aantal producties welke ik aan het publiek op locatie vertoonde. Inmiddels heeft de natuurfotografie de overhand gekregen en streef ik er naar elk jaar een nieuwe, goed verzorgde lezing aan het programma toe te voegen. Deze lezingen worden op de gewenste locatie verzorgd door middel van een hoogwaardige HD-beamer waarmee ik de beelden op een groot scherm vertoon. Hierdoor zijn deze presentaties voor zowel kleine als grote groepen geschikt. In principe verzorg ik zelf alle benodigde materialen dus ook het scherm, laptop, enz. Afhankelijk van de beschikbare tijd kunnen de onderstaande presentaties met elkaar gecombineerd worden.

Han-RAI-2

Kosten: € 150,- excl 0,25 euro per km reiskosten.
Alleen tussen September t/m maart.

Zie voor het aanbod het overzicht hieronder.

Korhoenders in Finland. (Fotopresentatie)

Het gaat helaas niet goed met de korhoenders in Nederland. De enig overgebleven populatie van deze prachtige vogels op de Sallandse Heuvelrug hangt al jaren aan een zijden draadje. Vele maatregelen worden genomen om de populatie van nog slechts enkele tientallen dieren voor de toekomst te behouden. Tijdens deze lezing laat ik een aantal foto’s van de situatie in Nederland zien maar neem ik u vooral mee naar Finland. Op de Finse taiga gaat het gelukkig nog goed met het korhoen. In april 2009 maakte ik samen met vijf andere fotografen een reis hier naar toe. Bewust werd gekozen voor de baltstijd in het vroege voorjaar. De hanen komen in de zeer vroege ochtend naar de zogenaamde baltsplaatsen om daar met elkaar te wedijveren naar de gunsten van de hennen. Naast deze korhoenders werden er bijvoorbeeld ook uilen gefotografeerd.

Duur: ca. 45 min.

Vechtende korhanen; cockfighting Black Grouse

dwerguil_HB74771

Zeevogels van de Farne eilanden en Bass Rock. (Fotopresentatie) 

Aan de oostkust in het grensgebied tussen Schotland en Engeland bevinden zich een aantal unieke vogelgebieden waarvan de Farne eilanden en Bass Rock de belangrijkste zijn. Ze staan bekend om hun enorme broedkolonies zeevogels. De Farne eilanden, voor de kust van het kleine dorpje Seahouses bieden een uniek broedbiotoop voor mooie vogelsoorten zoals alk, zeekoet, drieteenmeeuw, noordse- en grote stern en kuifaalscholver. Toch spreken de clowneske papegaaiduikers nog wel het meest tot de verbeelding.

Papegaaiduiker_HBN2296

Net over de grens met Schotland bevindt zich het beroemde eiland Bass Rock; een enorme granieten kolos in zee wat vroeger als gevangenis dienst deed maar nu het domein is van duizenden jan van genten. Fotografen worden er nog maar zelden toegelaten maar Han is in de gelukkige omstandigheid er jaarlijks met een van zijn groepsreizen aan land te mogen gaan. U gaat een presentatie zien over deze eilanden en nemen ook een kijkje in de omgeving. Bij deze presentatie kunnen desgewenst ook de fototechnische aspecten aan bod worden gebracht.

jan-van-gent_HBO3198-2

Duur: ca. 45 min.

Vogels van de Farne eilanden & Bass Rock. (Film)

Aan de oostkust in het grensgebied tussen Schotland en Engeland bevinden zich enkele unieke vogelgebieden waarvan de Farne eilanden en Bass Rock de belangrijkste zijn. In deze film nemen wij u mee er naar toe. U ziet beelden van de broedkolonie zeevogels zoals papegaaiduikers, zeekoeten, alken en jan van genten en we vertellen over de vaak wonderlijke leefwijze van deze zeevogels.

Jan-van-gent_HBN5526

Duur: ca. 45 min.

Vogelfotografie…zo doe ik het. (Fotopresentatie)

Natuurlijk roept het zien van vogelfoto’s vragen op bij de kijken in de zin van; ‘hoe zou hij dat nu doen?’ Op die vraag geef ik antwoord met deze serie. Aan de hand van foto’s laat ik zien hoe je vogelfoto’s kunt maken en vooral hoe ik dat zelf doe. De nadruk ligt op je zelf al dan niet aan het zicht van de vogels onttrekken. Van deze lezing is een korte versie van ongeveer 20 minuten beschikbaar welke goed is te gebruiken voorafgaand aan een klankbeeld maar ook een meer uitgebreide versie welke een normale duur van ongeveer 45 minuten heeft.

fotovlot_HBO9081

Duur: 20 of 45 min.

‘Seasons in focus’. (Klankbeeld)

In ‘Seasons in focus’ neem ik u mee door de seizoenen in voornamelijk ons eigen land. Er worden echter ook wat uitstapjes gemaakt door beelden te laten zien van baltsende korhoenders in Finland, een jan van genten kolonie in Schotland en de edelhertenbronst in Denemarken. Seasons in focus is een sfeervol klankbeeld met een breed scala aan natuurfoto’s.

DVD-hoes-klankbeeld-seasons-passend

Duur: ca. 25 min.

Deze dvd presentatie is eventueel te combineren met een van de andere presentaties.

‘Naar het Noorden’. (Fotopresentatie)

In deze foto presentatie neem ik u mee naar een aantal locaties onderweg naar Noord Europa. We beginnen relatief dicht bij huis waar we in de omgeving van het Duitse Diepholz kraanvogels gaan fotograferen. Daarna doen we Helgoland met zijn grijze zeehonden en Mecklenburg met zijn zeearenden aan. In Denemarken bekijken we de edelherten bronst gevolgd door een bezoek aan de muskusossen in het Noorse Dovrefjell. In Zweden gaan we steenarenden fotograferen en we eindigen in Finland waar ik mooie foto’s van de korhoen balts heb kunnen maken.

edelhert_HBO2073

Vechtende Muskusossen in herfstomgeving;

Steenarend; Golden Eagle; Aquila chrysaetos; Steinadler

Duur: ca. 45 minuten

Natuurfotografie; voor wat hoort wat. (Fotopresentatie)

Natuurfotografie is een erg populaire hobby geworden in Nederland en België. We trekken er allemaal graag op uit om al het moois wat de natuur ons te bieden heeft vast te leggen. Vaak hopen we op zeldzaamheden en vooral dan merk je als fotograaf dat het helaas niet meer vanzelfsprekend is dat we deze planten of dieren nog kunnen zien. Veel organisaties en vrijwilligers zijn dagelijks actief om onze natuur te beschermen en in stand te houden. Ik heb een korte presentatie gemaakt waarin ik vergezeld van mooie foto’s laat zien hoe je als natuurfotograaf zelf ook actief kunt worden en een belangrijke bijdrage kunt leveren aan, in dit geval vooral vogelbescherming. Zelf put ik erg veel energie uit deze combinatie en die energie hoop ik op andere fotografen over te brengen.

Bosuil kuiken op weegschaal tijdens ringen

Duur: ca 20 minuten.

Deze presentatie is vooral geschikt voor foto verenigingen.

 

Ontwerp: Webton.nl