Werken met Sigma zoomlenzen

Velen weten dat ik een echte fan ben van de Sigma 300-800 mm zoomlens. Ik fotografeer er al jaren mee nadat ik aangestoken werd door de schitterende beelden van mijn maatje Rein Hofman; voor mij nog steeds de beste vogelfotograaf die Nederland rijk is.
Omdat ik vaak vragen krijg over mijn beweegredenen om voor deze lens te kiezen leek het mij goed er eens een artikeltje aan te wijden.

Sigma-Telezooms

Als je eenmaal besmet bent geraakt met het vogelfotografie virus merk je al snel dat je zelden tevreden bent met de lens welke je op dat moment reeds hebt. Klaagzang nummer 1 is met stip het gebrek aan bereik; millimeters dus. Daarna volgen scherpte, snelheid en lichtsterkte.

_cte3262-foto-carlo-ter-ellen

Ooit begon ik zelf te fotograferen met een eenvoudige Nikon 70-300 mm lensje. Daarmee merkte ik vooral een beperkte beeldkwaliteit; vooral een gebrek aan scherpte. Mijn volgende stap was een Nikon 300 mm f4 lens; ragscherp en snel. Maar…toen wilde ik weer meer bereik hebben dus hup; daar kwam een Sigma 500 mm f4.5 aan. Ik kreeg die kans na het winnen van een eervolle hoofdprijs als winnaar van de toenmalige Grasduinen fotowedstrijd. Van deze lens heb ik tot in mijn tenen genoten en enorm veel mooie beelden mee gemaakt. Maar ja, je bent vogelfotograaf of niet dus het geklaag kwam langzaamaan al weer opzetten. Je moet wat te wensen overhouden niet waar? J
Ik was al vaak met Rein op stap geweest en wist dus wat de Sigma 300-800 mm in zijn mars had. Met deze lens zou ik een geweldig bereik van 800 mm kunnen halen bij een heel fraai diafragma van f5.6, én ik had het gemak snel in en uit te kunnen zoomen. Via de 300-800 mm komen alle voorgaande lenzen weer bij elkaar dus; maar dan verpakt in een lens. Uiteindelijk de stap gemaakt en sindsdien is het mijn beste aankoop op fotografie gebied ooit en is het afgelopen met mijn klaagzang.

Sigma-300-800

De Sigma 300-800 mm f5,6

En om maar gelijk in te gaan op de vraag die bij velen van jullie nu opdoemt; ‘maar deze lens is zo zwaar’…. Nou dat klopt maar ik ga op pad om met mooie beelden thuis te komen; niet om te gaan wandelen met een compact camera in mijn broekzak voor het geval ik iets ga zien. Nee, als ik een kans krijg wil ik die ten volste benutten en als een stuk gewicht dan de prijs is betaal ik die graag.

Een aantal jaren terug, trok ik de Dovrefjell in Noorwegen in op zoek naar muskusossen. De eerste dag koos ik er voor een kortere en vooral lichtere lens mee te nemen. We zouden namelijk flink moeten lopen en klauteren in het bergachtige gebeid. Nou, dat bleek inderdaad wel zo te zijn maar toen ik de imposante ossen eenmaal gevonden had kreeg ik enorm veel spijt. De volgende dag ging de 300-800 dus mee. Ja, het was afzien maar tot op de dag van vandaag geniet ik van de resultaten. Slechts enkele van de foto’s van de eerste dag hebben de selectie der eigen kritiek weten te overleven.

muskusos_hbn7937

Sigma 300-800 mm op 300 mm

muskusos_hbn9183

Sigma 300-800 mm op 500 mm

muskusos_hbn9197

Sigma 300-800 mm op 800 mm

Naast het ongelooflijk grote bereik van de 300-800 mm spreekt me niet alleen de scherpte maar vooral ook de onscherpte in de achtergrond aan. Zijn zachte bokey is om van te dromen.
Natuurlijk heeft een lens als deze absoluut een zwaar statief en uitmuntende statiefkop nodig. Zelf werk ik met Gitzo en de zwaardere Benro statieven en de schommelkoppen van Benro (GH-2) en die van Wimberley (WH-200). Zware kwaliteitsproducten maar dat verdient deze lens ook.

Benro-GH2C

 

 

 

 

 

 

 

 

Benro-nieuw-200

De 150-600 mm

Ik schreef al eens eerder het een en ander over deze baanbrekende lens van Sigma. De 150-600 mm sports is een lens die het bezit van een kwalitatief hoogwaardig objectief voor een veel grotere groep enthousiaste fotografen mogelijk maakt. Helaas zijn maar weinigen in de gelegenheid astronomische bedragen uit te geven aan de professionele prime lenzen. Tot voor kort waren de betaalbaardere alternatieven echt aanzienlijk minder van kwaliteit maar met de komst van deze Sigma 150-600 mm is deze kwaliteitskloof toch akelig klein geworden.

150-600Sports_0

Sigma heeft vastgehouden aan haar kennelijke principe niet mee te gaan in de strijd de lenzen zo licht mogelijk te maken maar vast te houden aan kwaliteit als eerste norm. De lens is nog steeds redelijk gewichtig; iets wat ik persoonlijk juist als voordeel zie. Met deze spullen ga je op pad om te fotograferen; niet om kiekjes te maken. Kwaliteit boven alles dus.

bijeneter_hb44041-150-600

Sigma 150-600 mm Sports op 500 mm

bijeneter-_hb44129

Sigma 150-600 mm sports op 600 mm, Nikon D500 na lichte compositie uitsnede.

kluut_hbn3996

Sigma 150-600 mm op 600 mm, Nikon D7100

haas_hb47186-copy-2

Terwijl ik met de Sigma 150-600 mm op ijsvogels aan het wachten was zag ik op een flinke afstand deze haas op de beekoever lopen. Een mooie kans om dit dier eens met zijn leefomgeving er bij te fotograferen. Hij zit immers niet bepaald op een mooie plek voor een portretfoto maar des te mooier is de omgeving er omheen. Op 300 mm maakte ik deze foto en ben er blij mee.
Maar ik bedacht me dat het ook weer een mooie mogelijkheid was om het gemak van een zoomlens eens te laten zien en maakte ook een paar foto’s op zijn uiterste bereik van 600 mm.

haas_hb47190

Ja, ik moet eerlijk zijn, deze foto is vervolgens ook nog weer iets gecropt en echt spannend is hij niet maar kijk eens wat er dus mogelijk is binnen een en dezelfde lens.

Vroeger was het bij zoomlenzen zo dat het uiterste bereik simpelweg net iets teveel van het goede was; het beeld werd wollig en dus onbruikbaar. Nu is dat naar mijn eigen ervaringen niet meer het geval; deze lens behoud gewoon zijn toch al mooie scherpte. De bovenstaande foto’s bewijzen dat.

Ook heb ik al meerdere mooie vliegbeelden met deze lens weten te maken want niks mis met de snelheid van zijn autofocus.

lammergier_hb44289

Sigma 150-600 mm met Nikon D7100

lammergier_hbn3050Sigma 150-600 mm met Nikon D7100

Kortom; ik ben nog steeds in mijn nopjes met de Sigma 150-600 en de 300-800 mm. De eerste is een lens voor serieuze mensen die echt voor het fotograferen met resultaat op pad gaan. De 150-600 mm is een meer dan geweldige uitkomst voor de grote groep mensen die enorm veel plezier aan het fotograferen beleven maar zich niet de aanschaf van een peperdure lens kunnen of willen veroorloven. Die mensen kunnen gerust voor deze lens kiezen want kwaliteit voor een nette prijs is opeens mogelijk.

En wil je er ook nog een goed, prettig en betrouwbaar advies bij; ga naar cameratools.nl en laat u voorlichten.

CameraTools-rgb-groot

 

 

Sigma-200

Ontwerp: Webton.nl