HBN Fotohut 6

Nu ook eenvoudig boeken via onze eigen app!

Download iOS AppDownload Android App

Iets heel anders…

VERWARMING IN DE WINTER!

Fotohut nummer 6 is weer iets heel anders dan de hutten die we tot nu toe gewend waren. Daar waar de andere hutten gelegen zijn in bos- en heideterrein, hebben we deze hut gebouwd aan de oevers van een voormalig zandwinningsterrein in de gemeente Hof van Twente. Dat geeft dermate grote verschillen dat eigenlijk iedere vergelijking met de andere hutten mank gaat. Bij de boshutten hebben we een vijver aangelegd waardoor we de vogels geconcentreerd op een plek kunnen krijgen; bij een waterhut als deze zijn de rollen grotendeels omgedraaid en hebben we de hut gebouwd in een groot gebied waarin de vogels verspreid verblijven. Toch hebben we voorzieningen gemaakt waarmee we de vogels proberen te verleiden om uitgerekend voor onze hut te gaan poseren.

hbn6-2-800-pix

Om dat te bereiken hebben we maar liefst 350 m3 zand het water ingereden waarna er een zogenaamd plas-dras gebied voor de fotohut is ontstaan. Plas-dras wil zeggen dat het water hier zo ondiep is dat de vogels er ideaal kunnen foerageren. Stel je dus een gebiedje voor met eilandjes, ondiep water en vegetatie. Door de wisselende waterstanden zult u dus de ene keer meer eilandjes zien dan de andere keer; een dynamisch gebied dus en daar houden vogels van. Ook onderwater, onzichtbaar voor de fotograaf, hebben we de nodige dingen gedaan; zo hebben we vele boomstronken af laten zinken waardoor er een optimaal onderwaterleven kan gaan ontstaan; wat uiteindelijk ook weer vogels aantrekt. HBN-6 is daarmee een zeer intensieve hut geworden qua onderhoud en dergelijke maar is tevens mijn persoonlijke favoriet. 

HBN6_HB47356

Recent is dat het gebied voor deze fotohut geheel door ons naar eigen wensen kan worden ingericht in het kader van natuurontwikkeling. Een samenwerking met de terrein eigenaar en een adviserende rol van Landschap Overijssel wat ronduit uniek genoemd mag worden. Natuurfotografie en natuurontwikkeling gaan hier hand in hand; voor wat hoort wat!

hbn-6-november-1-web

Op een plek als deze kun je logischerwijs allerhande soorten watervogels zoals steltlopers, eenden en ijsvogels verwachten. Bij een hut als deze is het nooit zo druk met vogels als bij de boshutten maar er kunnen zomaar hele leuke vogels in beeld komen. In het gebied worden jaarlijks mooie waarnemingen gedaan zoals visarend, slechtvalk, groenpootruiter, kleine plevier, ijsvogels; ja zelfs flamingo’s.  Gedurende de koude wintermaanden maken we hier bovendien goede kans op buizerds aan de grond. De foto’s geven hopelijk al een goede indruk van de afstanden maar je kunt vogels verwachten tussen de 2 en 20 meter voor de hut vooral bij een lage zomerse waterstand ook veel verder; eigenlijk overal dus. Qua zittakken proberen we de vogels echter zoveel mogelijk tussen de 6 en 10 meter te krijgen maar dat is erg lastig af te dwingen op een plek als deze.
En toch hecht ik er aan er op te wijzen dat dus iedere vergelijking met een boshut een zinloze is en hier de zekerheid op veel vogels cq soorten niet te garanderen is. Je kunt er alles hebben maar ook niks; of heel weinig in elk geval. In de volksmond wordt dit onder veel fotografen een ‘ijsvogelhut’ genoemd; echter niet door mij want de ijsvogel is slechts een van de soorten die er kan komen. Maar ondanks zijn zeer frequente aanwezigheid in de afgelopen jaren is dit absoluut geen vanzelfsprekendheid. Overweeg dit alles dus even goed. 

Hut-6_HBN3761

Het gebied wordt stapsgewijs omgevormd naar een natuurgebied optima forma en wij mogen met deze unieke fotohut hier alvast een voorschot op nemen en de ontwikkelingen eersterangs volgen.

Huur:

Deze hut is te huur volgens onderstaand schema waarbij je met maximaal twee fotografen de hele dag kunt fotograferen. Tot maximaal 1 uur voor zonsondergang.

Kachel: Gedurende de winter kun je voor 5 euro gebruik maken van de aanwezige kachel.

Natuurfocus leden ontvangen een korting van 20% .

De huur van deze fotohut is opgedeeld in twee periodes.

Seizoen 1:
1 april – 31 oktober
€ 75 euro vanaf 2018

Seizoen 2:
1 november – 31 maart
€ 50 euro vanaf 2018 

Boekingen in 2019 zijn mogelijk maar altijd onder voorbehoud van mogelijke prijswijzigingen. Daarover volgt eind 2018 bericht.

Update 2018: We hebben na een vernietigende storm deze hut grotendeels weer opnieuw moeten opbouwen en waarom zouden we dan niet gelijk de nodige verbeteringen aanbrengen. De ingang is nu van een gewone deur voorzien en de toegang naar de hut is nu ook aan de bovenkant afgedekt zodat je nu ongemerkt de hut kunt bereiken.

Maar de meest bijzondere en nuttige aanpassing is wel het nieuwe statiefsysteem. We hebben een hangstatief ontwikkeld en hebben er daar vier exemplaren van in deze hut gehangen voorzien van de kwalitatief prima Sirui balhoofden. Klik simpel je lens in het systeem en hang het op elke gewenste hoogte en geniet van de vrijheid en stabiliteit! 
Belangstelling voor dit systeem? Neem contact op!

Overnachten:

U komt van ver, wilt meerder fotohutten in een paar dagen bezoeken of genieten van fotogeniek Twente? Bij uw boeking ontvangt u van ons informatie over twee fijne overnachtingsmogelijkheden.

Onderstaand een sfeervideo gemaakt door Marien Brethouwer en Ivo van Meurs.

Naam: HBN Fotohut 6
Locatie: Hof van Twente - Markelo
Aantal personen: Maximaal 2
Minimaal bereik: 300 mm
Kosten: 50 of 75 euro; afhankelijk van seizoen (ongeacht aantal personen)

Bijzonderheden:

Watervogels waaronder ijsvogels
Spiegelglas
20 Minuten rijafstand vanaf hotel Delden
Loopafstand naar de hut ca. 2 minuten
Hangstatief systeem met Sirui balhoofden aanwezig
Hut is te bereiken via een trap over een dijk en een smalle trap de hut in.

Ontwerp: Webton.nl