Gambia uitgebreide informatie

Na het succes van mijn foto schuilhutten in Nederland besloot ik er ook een in het Afrikaanse Gambia te bouwen.
Ik kom nu 16 jaar in dit bijzondere land en heb er in die jaren een bijzondere band mee gekregen. Niet alleen om zijn vele vogels; Gambia is een eldorado voor vogelliefhebbers, maar ook vanwege de bevolking. In feite is Gambia een ontwikkelingsland en het heeft een enorme indruk op mij gemaakt hoe de mensen zich hier toch weten te redden met wat ze hebben; of beter niet hebben. Armoe troef dus maar altijd vriendelijk en opgewekt. Mede daarom heeft het land de bijnaam ‘ ‘the smiling coast’ gekregen.

De foto’s in de galerie links zijn van Paul van Giersbergen en gemaakt tijdens zijn diverse foto trips in Gambia. Dit zijn dus niet de schuilhut foto’s; die treft u op de algemene Gambia fotohut pagina aan.
Bekijk hier meer foto’s van Paul.

Gambia-8

Ik had altijd al de wens iets voor deze mensen te gaan doen en inmiddels is dat een feit geworden middels het bouwen van deze fotohut; een absoluut unicum in Gambia en waarschijnlijk wel voor welk ander derde wereldland ook.

Gambia-7
De schuilhut is gebouwd volgens het bekende concept; een ruime hut met een waterbak er zo voor gemaakt dat er een fraai laag standpunt wordt verkregen; belangrijk voor het maken van foto’s met net dat beetje meer. Wel hebben we in een land als Gambia met wat andere aspecten dan hier te maken waardoor het bijvoorbeeld niet mogelijk cq veilig was de hut in te graven (slangen) en een waterbak op bodemniveau aan te leggen. Dat is echter met een grote watertafel opgelost hetgeen net zo goed werkt.

Gambia-2

U kunt zich voorstellen dat in een warm land als dit vogels als magneten op water afkomen; daar maken we gebruik van al kunt u zich ook voorstellen wat een klus het is om hier dagelijks water beschikbaar te houden.

Tevens kunnen we hier als extra roofvogel feeding aanbieden. Aan de rechterkant van de fotohut wordt dan prooi aangeboden wat gieren en soms andere roofvogels aantrekt. Hiervoor hebben we de hut zo geplaatst dat we voor beide richtingen straks goed licht hebben.
Enorm veel vogels (maar ook apen en grondeekhoorns) komen water drinken waaronder een aantal ook voor Gambia zeer zeldzame soorten.

Gambia-3

Yankuba Tamba, mijn Gambiaanse maatje en vogelgids heeft deze fotohut van mij als een geschenk gekregen en bestierd dus deze hut. Hij of zijn broer zal u brengen en weer ophalen maar natuurlijk kan hij ook de hele dag bij u blijven. De opbrengsten van deze fotohut gaan volledig naar zijn gezin. U de mooie foto’s en zij wat vaker een maaltijd dan nu het geval is en mogelijkheden tot medische zorg; iets wat momenteel bijna niet weggelegd is voor deze mensen.

Gambia-1

Dus gaat u op vakantie naar dit bijzondere land, voor het strand of om vogels te fotograferen; pak uw kans en bespreek deze fotohut. Tal van kleurrijke vogels zullen van dichtbij te zien en te fotograferen zijn.

Boeking:
U dient deze fotohut vooraf via te bespreken door rechtstreeks contact met Yankuba op te nemen. Schrijf hem een e-mail bericht in het Engels. Hou dit zo kort mogelijk in simpele Engelse bewoordingen.

Kosten:
Per dag; basisbedrag € 35,- voor elke extra fotograaf € 5,- toeslag. Met roofvogel-feeding basisbedrag € 55,- plus € 10,- per extra fotograaf. (Er moet prooi worden ingekocht en er wordt al een paar dagen voor uw komst begonnen met voeren)
Exclusief transportkosten er naar toe hetgeen door Yankuba geregeld kan worden en u zelf afspraken met hem over maakt. Kosten hiervoor zijn € 35,- voor heen en terug op basis van vertrek uit de Senegambia regio.
U betaald alles gewoon contant ter plaatse. Dat kunt u desgewenst gewoon in Euro doen.

Praktisch:
Vanzelfsprekend is deze hut vanwege zijn ligging te bezoeken in combinatie met uw fotoreis of vakantie naar Gambia. Uw boeking doet u dus gewoon rechtstreeks en vooraf. Meest effectief is om kort in eenvoudig Engels een aantal data door te geven wanneer u van de hut gebruik zou willen maken.
Vanzelfsprekend kunt u eventueel ook nog contact met hem opnemen voor het bespreken van uw eventuele andere begeleiding door hem naar de mooiste en beste plekken in het land en eventueel naar buurland Senegal. Yankuba heeft erg veel ervaring en kent de gebieden en de soorten zeer goed. De fotohut ligt ongeveer ter hoogte van Pirang bij het dorpje Fara Banta (ongeveer 45 minuten rijden van de hotelregio Senegambia) in een uitgestrekt en uitmuntend vogelgebied. In de wintermaanden is hier geen druppel water voor de vogels te vinden dus u kunt zich voorstellen dat de waterbak bij de fotohut veel vogels zal aantrekken. De hut is vanwege zijn ligging met name geschikt voor de ochtenden. We hebben hem zo geplaatst omdat we hem inmiddels hebben uitgebreid met een extra foto-opening aan de zijkant vanwaar desgewenst roofvogels kunnen gaan voeren en fotograferen. Dit moet altijd ruim vooraf worden aangegeven en hiervoor geldt een meerprijs in verband met de aanschaf van prooi. Hier beginnen we al een paar dagen voor uw komst mee. De hut is erg groot dus alle ruimte om tussendoor even uw benen te strekken.

Yankuba of in voorkomende gevallen zijn broer zal u naar de hut begeleiden en u kunt er zelf voor kiezen of hij gedurende de hele tijd bij u zal blijven of u op een ander af te spreken tijd weer op zal halen. Veel mensen zal het een veilig gevoel geven als hij bij u in de buurt blijft. We hebben geen meerprijs gerekend voor zijn verblijf bij u in de hut of in de omgeving om de buurt en de auto in de gaten te houden. De huurkosten zijn exclusief de transportkosten van € 35,- gerekend vanaf de hotelregio. Spreek met alles en iedereen altijd vooraf een prijs af in Gambia!!
De waterbak is gemaakt van beton en heeft voornamelijk kale randen die worden afgedekt met boomschors. Dit werkt wat anders dan bij ons daar zand er in de droge tijd af valt en in de regentijd afspoelt. U kunt het beste ook wat takken op de rand leggen of tegen de rand aan zetten. U mag net als bij mijn andere hutten zelf de setting bepalen maar ga beslist geen takken uit de struiken rond de bak weghalen! De vogels komen hier voor 99% alleen op het water af dus voeren zal hier zelden gebeuren en heeft ook weinig zin. U kunt uw statief gebruiken of een rijstzak meenemen. Yankuba heeft ook een aantal HBN rijstzakken ter beschikking; vraag hier voor u op reis gaat wel even naar voor de zekerheid.

Contact met Yankuba:
U neemt zelf contact op met Yankuba Tamba:

Telefoon: 002209954017.
E-mail: tambayankuba@ymail.com.

Tips:

Zelf koop ik in Gambia altijd een simkaartje bij Qcell; een Gambiaanse provider. Dat kost erg weinig en u belt (en internet) dan voordelig.

In Gambia gelden andere regels dan wij gewend zijn. Zo is het bijvoorbeeld officieel niet toegestaan in camouflagekleding te lopen. Er zijn veel politie en militaire controleposten onderweg. Meestal wordt er niet moeilijk om gedaan maar er zijn andere ervaringen.

Zorgt u voor ruim voldoende eten en drinken daar in de wijde omgeving niets verkrijgbaar is!!

Lenzen:
De afstand van de hut tot de eerste waterrand is drie meter, tot de laatste waterrand 7 meter. U kunt dus met meerdere brandpuntafstanden hier fotograferen.

Vogelexcursies met Yankuba:

Yankuba is een van de bekendste vogelgidsen in Gambia en kan u dus ook meenemen naar de hotspots. U kunt geheel rechtstreeks hier afspraken met hem over maken.
De foto’s in de galerie links zijn van Paul van Giersbergen en gemaakt tijdens zijn diverse foto trips in Gambia. Dit zijn dus niet de schuilhut foto’s; die treft u op de algemene Gambia fotohut pagina aan.
Bekijk hier meer foto’s van Paul.

 

Cultuurexcursies met Bizu:

Naast het rijke vogelleven is er natuurlijk enorm veel meer te beleven in Gambia. Helaas is het zo dat je in dit arme land, dus hoe begrijpelijk ook, vaak aangeklampt wordt door Gambiaanse mannen. Dat wordt door de meeste mensen als zeer vervelend en soms ook als beangstigend ervaren. De oplossing om hier volledig vanaf te zijn is het bijzijn van…een Gambiaan die u kent en vertrouwen kunt. Mijn schoonzus Bizu neemt u graag mee naar bestemmingen zoals Lamin lodge, de beroemde markten en het geweldig indrukwekkende visserijdorpje Tanji.
Indien u hier belangstelling voor heeft kunt u contact met haar opnemen per e-mail. Ze spreekt en schrijft prima Engels dus het corresponderen hoeft geen probleem te zijn.

bizu-poster-800

Bizu: bizusanneh@gmail.com

Voor alles geldt, voor de meesten onder u vanzelfsprekend, dat u uw afspraken na komt; zij zullen dat ook naar u toe doen. Zodra mensen in een land als Gambia zijn wordt helaas nogal eens gedacht dat het geen probleem gewoon niet op een afspraak te komen maar netjes is dat natuurlijk niet. Dus houdt u daar alstublieft even rekening mee.

Ontwerp: Webton.nl