Sigma 150-600 mm testverslag

Sigma is grote stappen aan het zetten in de verdere verbetering van haar toch a grote lenzen aanbod. Zelf ben ik een zeer enthousiast gebruiker van de Sigma 300-800 mm f/5.6 en onlangs werd een nieuw kindje geboren; de Sigma 150-600 mm f5-6.3 DG OS HSM.

Een zoomlens met dit bereik voor een beperkt bedrag van onder de 2000 euro; zou natuurlijk voor een grote groep enthousiaste natuurfotografen een uitkomst zijn.

150-600Sports_0

Deze lens is/komt er in twee uitvoeringen; de ‘contemporary’ en de ‘Sports’. De eerste is een wat meer compacter en eenvoudiger (anders materiaal en glas) en lichter uitgevoerde versie ten opzichte van de ‘Sports’. De ‘Sports’ is ook beter afgeseald en daarmee beter beschermd tegen de elementen. Dat betekend dat de ‘sports’ de echter natuurfotografie lens is. Staat tegenover dat de ‘contemporary’ een mooie oplossing is voor een nog grotere groep hobby natuurfotografen vanwege zijn lagere prijs terwijl hij toch een fraai bereik heeft.

Als ambassadeur telelenzen voor Sigma kreeg ik het eerste in de Benelux beschikbare ‘sports’ model twee weken in bruikleen om er testfoto’s mee te maken. Er was alleen nog een Canon versie beschikbaar dus dat zou even wennen worden als Nikon fotograaf.

Eerste indrukken

De eerste indruk van de lens overtrof al gelijk mijn verwachtingen maar was ook een feest van herkenning. De lens ziet er gelikt en degelijk uit en voelt ook zo aan. Sigma maakt niet de lichtste lenzen; iets waar ik persoonlijk steeds meer voordelen dan nadelen van ervaar. Ik heb geen kwetsbare onderdelen aan de lens kunnen vinden; iets wat bij veel lenzen het geval is ten aanzien van bijvoorbeeld zonnekappen en de knopjes om die vast te zetten. Van top tot teen degelijkheid dus met een gewicht van net iets meer dan 2,8 kilo schoon aan de haak.

pphoto_150_600_5_63_s014_horison_hood_b

pphoto_150_600_5_63_s014_horison_zoom_hood

Zoals we van Sigma gewend zijn heeft ook deze lens een flinke en dus zeer handige statiefgondel meegekregen. Ik begrijp er nog steeds niets van dat veel fabrikanten daar op beknibbelen in hun strijd de lenzen goedkoper en lichter te maken. Gebruiksgemak staat bij mij in elk geval hoog op het wensenlijstje.

Canon body

Ik had een Canon 5D M2 te leen waar ik dus nog duidelijk mijn weg mee moest vinden. Vooral het snel kunnen verplaatsen van mijn focuspunt maakte me des te blijer met mijn Nikon camera’s. Ik trof het niet met het weer; precies die twee weken was het aantal zonuren op de vingers van een hand te tellen. Hoewel, toen ik binnen stond op de beurs van het Lowland Photo Festival in België was het plots schitterend buiten. Toen had ik de lens ook bij me; om aan andere belangstellenden te laten zien. Dat waren er veel; heel veel.

Testfoto’s vanuit de HBN fotohutten

HBN-hut-4_HBN9272

Vanzelfsprekend waren mijn fotohutten de uitermate geschikte plek om de eerste foto’s met deze lens te maken. Ik betrok HBN 1, HBN4 en HBN6 voor bos- en ijsvogels.

Wat mij gelijk zeer positief verbaasde was de snelheid van de autofocus. Heerlijk snel en stil kon ik schakelen van het ene naar het andere scherpstelpunt en onderwerp; behoorlijk essentieel als je snelle vogels wilt fotograferen. Ik had ook geen enkele keer met het zogenaamde ‘ hunteren’ te maken waarbij de lens aarzelt met het scherpstellen. De lens heeft twee focus afstand standen; van 10 meter tot oneindig en van 2.5 tot 10 meter. Erg handig kon het wel eens zijn dat er een zogenaamd USB dock bij te bestellen is waarmee je deze begrenzing naar eigen wens bij kunt regelen. Met name hier ben ik enorm benieuwd naar.

Sigma-15-600-mm_MG_0706

Het bereik is ronduit geweldig; vooral vanuit fotohutten is 600 mm natuurlijk geweldig. Maar ook de minimale scherpstelafstand van slechts 2.60 meter is natuurlijk heerlijk. Daarmee kun je je voordeel doen in het voorjaar bij het fotograferen van vlinders.

Deze lens is om twee manieren van brandpunt te veranderen (zoomen); door te draaien of door te schuiven. Je kunt dus kiezen wat je het makkelijkste vindt of op dat moment het beste uitkomt. De zoom loopt degelijk doch schokvrij. Door het verzetten van een knop aan de zijkant kun je de lens ook vastzetten op ieder gewenst bereik waardoor hij niet verschuiven kan tijdens een verplaatsing of omhoog fotograferen.

Sigma-150-600-mm_MG_1023

Ook de stabilisatie die deze lens mee heeft gekregen beviel me prima. Zo goed als geruisloos en hij doet zijn werk uitstekend. Hij kent twee standen; een voor algemeen gebruik en een voor het pannen (of volgen) van een onderwerp in horizontale richtingen zoals vliegende vogels. Ik ben helaas niet in de gelegenheid geweest deze laatste tak binnen de vogelfotografie te testen gezien het weer en het korte tijdsbestek. Ik heb geen Chromatische aberratie (paarse en blauwe kringels rond strakke lijnen) kunnen constateren; iets waar behoorlijk wat consumenten zooms wel last van hebben.

Sigma-150-600-mm_MG_1011-WEB

Converters

Converters

Met deze lens heeft Sigma ook twee nieuwe converters gepresenteerd; de 1,4x en de 2x. De 1,4x converter kun je bij de meester camera’s gebruiken met behoud van je autofocus. Ik heb de converters vanwege het beperkte licht en het dichtbij zitten van de vogels te weinig kunnen gebruiken om een goed oordeel over te geven maar de eerste indruk bij gebruik van de 1,4x was goed. De 2x converter is in haar verpakking blijven zitten.

Bokeh

Wat mij zelf mede en wellicht vooral voor mijn eigen Sigma 300-800 mm lens heeft doen kiezen is zijn in mijn ogen ronduit verbluffend mooie bokeh. Bokeh is de weergave kwaliteit van onscherpe delen in een foto. De heerlijk zachte onscherptes in de beelden (naar mijn mening zijn onscherptes even zo belangrijk als scherptes bij een lens) van de 300-800 zijn alleen echt goed bij peper dure prime lenzen zoals een 600 of 800 mm f4; en dus ook bij de 300-800.

Deze nieuwe 150-600 mm lens doet er verbluffend goed in mee. Tot mijn verbazing moet ik zeggen want zeg nu eerlijk; eens lens van nog geen 2000 euro!

Diafragma

Deze lens heeft een maximaal diafragma van 6.3 op zijn uiterste bereik. Ik moet zeggen dat dit echt zijn uiterste bereik betreft want op de canon 5DM2 springt hij al terug naar 5.6 als ik de zoomlens net iets terug draai naar om en de nabij de 550 mm. Nou, daar is prima mee te werken al gebied de eerlijkheid te zeggen dat daarmee deze lens vooral geweldig is voor de modernere camera’s die tevens met de wat hogere iso’s overweg kunnen. Vooral in bossen heb je natuurlijk al snel met wat mindere licht condities te maken en dan is het mooi meegenomen als je net even wat hoger is de iso kunt klimmen.

Sigma-150-600-mm_MG_1002

Conclusie

Al met al leverde ik zeer onder de indruk deze nieuwe parel onder de zoomlenzen weer in bij Sigma Benelux. Ik zou hem nog dolgraag eens op mijn eigen Nikon camera’s willen testen omdat ik daar toch beter mee uit de voeten kan; puur omdat de werking er van inmiddels in mijn genen terecht lijkt te zijn gekomen. Ook wil ik het voor mij bekende ‘nikon sfeertje’ graag uit deze lens zien rollen.

Maar ondanks dat zal deze lens voor een enorm grote groep natuurfotografen een zeer ideale oplossing zijn. Toch kwaliteit voor een betaalbare prijs. En ook ik zal deze lens graag aan mijn glaswerk toe gaan voegen.

 

 

 

 

 

Sigma-150-600-mm_MG_0388

Sigma-200 CameraTools_logo-200

 

Ontwerp: Webton.nl