Home Forum Schuilhutten algemeen Achtergrond informatie Samenwerking met vogelonderzoekers

Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Han Bouwmeester 2 jaren, 1 maand geleden.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #1170

  Han Bouwmeester
  Sleutelbeheerder

  Het valt niet mee on in Nederland een plek te vinden waar je een dergelijke schuilhut kunt plaatsen. Het terrein moet aan de nodige eisen voldoen zoals rust, geen wandelaars en natuurlijk moeten er veel vogels te vinden zijn. Wij hebben het geluk dat we een mooie samenwerking hebben kunnen opzetten met de vogelonderzoekers die hier actief zijn. Een en ander betekent dat je gedurende je fotodag ook geringde vogels zult zien. Enkele soorten zijn tevens voorzien van kleurringen. We hebben af kunnen spreken om dit te beperken tot de voor fotografen wellicht minst interesante soort zoals de koolmees.
  Maar waarom vindt er eigenlijk vogelonderzoek plaatst en worden vogels van die ‘lelijke’ ringen voorzien? Het is goed en nuttig om hier wat meer van te weten. In de fotohut ligt enige documentatie hierover en hier zal ik wat linkjes opnemen naar duidelijke pdf bestanden waarin een en ander helder uitgelegd wordt.
  Je kunt zelf een nuttige en zeer welkome bijdrage leveren om gedurende je dag ook wat foto’s te maken van vogels die kleurringen om hebben. Probeer dan om beide poten, met de ringen zichtbaar, te fotograferen. Deze foto’s kun je naar mij mailen waarna ik ze doorstuur naar de onderzoekers. Zodra hun speurwerk resultaat op heeft geleverd ontvang je als beloning de CV van de gefotografeerde vogel(s) per mail. Erg leuk en leerzaam. Ik en de onderzoekers waarderen het steeds weer enorm om dit soort foto’s te ontvangen en we merken steeds meer begrip en belangstelling van de fotografen.

  De pdf documenten:

  Vogels met een ringetje:
  http://www.vogeltrekstation.nl/sites/vogeltrekstation.nl/files/u5/PosterVT_1web.PDF

  Hoe een vogel een ring krijgt.
  http://www.vogeltrekstation.nl/sites/vogeltrekstation.nl/files/u5/PosterVT_2web.PDF

  De resultaten
  http://www.vogeltrekstation.nl/sites/vogeltrekstation.nl/files/u5/PosterVT_3web.PDF

  Algemene informatie Vogeltrekstation
  http://www.vogeltrekstation.nl/sites/vogeltrekstation.nl/files/u5/Algemene_poster_VTsite.pdf

  #1172

  Han Bouwmeester
  Sleutelbeheerder

  Hierbij een item van Vara Vroege Vogels over het ringwerk rond fotohut 1.
  http://alturl.com/t2o9u

  #1173

  Han Bouwmeester
  Sleutelbeheerder

  Omdat veel fotografen het nut inzien en gelukkig belangstellend zijn in het vogelbeschermings- en onderzoek wat we hier onder andere rond hut 1 doen, hierbij een link naar een voorlopig verslag van het broedseizoen 2014.

  http://ringersdagboek-henri.blogspot.nl/2014/06/broedseizoen-2014-deel-2.html

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Ontwerp: Webton.nl