Han Bouwmeester natuurfotografie

Van beschermer tot fotograaf en van hobby naar beroep


Han is bovenal natuurliefhebber, met name van vogels.
Op de tweede plaats is hij fotograaf, naar het voorbeeld van zijn vader en zijn broer. Opa was eigenlijk de grote ‘boosdoener’. Hij richtte de vogelwerkgroep van het Nivon in Goor op. Han ging regelmatig met zijn broer, vader en opa het veld in om nestkastjes op te hangen en te controleren.

Voorheen was Han commercieel product specialist bij een bouwmaterialenhandel. Wat een gezellig bedrijfsuitje had moeten zijn, eindigde in een ongeval op de kartbaan. Whiplash met alle gevolgen van dien en Han raakte zijn baan kwijt. Met enige wilskracht lukte het om deze nare gebeurtenis om te zetten in iets positiefs. Omdat hij veel vrije tijd kreeg ging hij er steeds vaker op uit. “Ik ben eerst gaan filmen. Maar wilde ook fotografie proberen.”

Cursussen heeft hij nooit gevolgd; het was echt een kwestie van proberen en leren. Een foto op de site van Birdpix leverde hem veel positieve reacties op. “Dat motiveert om door te gaan.” Zijn doorbraak kwam nadat Han met een foto van een korhoen de prestigieuze Grasduinen natuurfotowedstrijd 2007 won. Hij begon van zijn hobby zijn beroep te maken: workshops en lezingen geven en zijn mooiste foto’s werden verkocht. De website trekt behoorlijk wat bezoekers en via zijn webshop verkoopt hij zijn eigen ontwikkelde lijn van fotografiehulpmiddelen zoals camouflagetenten en rijstzakken.

Digitale fotografie werd razend populair; het leek wel alsof iedereen ineens bezig was met Natuurfotografie. Collega-fotograaf en maatje Bencé Maté in Hongarije deed het al: fotoschuilhutten bouwen. Ze hielpen elkaar met ervaringen en zo werd het idee geboren of eigenlijk geleend. Han besloot deze groeiende groep natuurfotografen te koesteren. Hij bood ze een gelegenheid natuur van heel dichtbij mee te maken. En dat niet alleen. Zo kon hij het beschermen van de natuur combineren met het fotograferen er van. Zijn grote drijfveer!

HBN1 werd gebouwd. Eerst voor eigen gebruik en voor de vogelwerkgroep. In 2008 besloot Han de hut te gaan verhuren. Het was de eerste fotoschuilhut die te huur was in de Benelux! En het werd een succes. Al snel volgden meer hutten met als rode draad het samenwerken met natuur beherende organisaties. Nu, in 2021 zijn er negen van deze vogelkijkhutten actief. De meesten in Overijssel, één in Friesland en de nieuwste in De Breebaart, Groningen.

Tijd voor reizen, workshops en lezingen heeft hij niet meer; zelf fotograferen schiet er ook vaak bij in. Zijn tijd gaat veelal zitten in het organiseren en onderhoud van de hutten. Inmiddels heeft hij een geweldige en grote groep vrijwilligers om zich heen, die veel van deze taken uit handen neemt en hun hele ziel en zaligheid in de hutten leggen. “Contacten onderhouden met de eigenaren van de percelen waarop de hutten staan, zoals Landschap Overijssels, Groninger Landschap en Staatsbosbeheer, dat doe ik nog steeds zelf.” “We zijn ook voortdurend op zoek naar nieuwe plaatsen om een hut te bouwen.”

Op dit moment poppen de fotohutten in heel Nederland als paddenstoelen uit de grond. Han wil kwaliteit leveren. “Een hut moet comfortabel zijn. Mensen zitten er soms 12 uur in. Ook het spiegelglas wat we bij een aantal hutten gebruiken moet van dusdanige kwaliteit zijn dat men nauwelijks merkt dat het er is. Daar investeer ik enorm veel geld in en daarin wil ik mij onderscheiden. Bij sommige hutten is de kwaliteit van het glas zo slecht dat je al snel een paar stops licht mist en het lijkt alsof je gewoon door een stuk glas fotografeert. Dat zie je terug in de foto’s.”

Als hij de tijd ervoor kan vinden, zit Han tijdens onderhoud ook graag zelf achter de camera. “Even niets en alleen de natuurbeleving, dat is toch prachtig.”

Han in de Media:

Onderstaand nog wat optredens in televisie programma’s.

https://www.rtvoost.nl/nieuws/96679/Regels-voor-natuurfotografen-gaan-te-ver

Geschreven media:

De Twentsche Courant Tubantia; interview van Theo Hakkert (2017)

 

 

 

 

 

 

AD Video: Vogelspotten vanuit de luie stoel in luxe fotohut op de hei

Trouw: Natuurfoto’s vanuit een luie stoel

Trouw; vogels pal voor de lens

De Stentor; de hemel voor een natuurfotograaf

Persbureau Zwolle; Fotograferend vogelaar wil liefde voor natuur overbrengen

TC-Tubantia; Whiplash drijft Goorenaar in de fotografie

TC-Tubantia: Foto natuurfotograaf rond de halve wereld

Digifoto Pro: Fotograferen met de Sigma 150-600 mm

Han fotografeerde tot juli 2021 met onderstaande materialen.

Nikon D500
Nikon D850
Nikon Nikkor af-s 600 mm f4
Nikon Nikkor 200-500 m f5.6
Nikon Nikkor macro 105 mm
Nikon Nikkor af-s 16-35 mm
Nikon 16 mm Fisheye
Nikon SB900, SB800
Wimberley Head
HBN-Eckla-Eagle autoraamstatief
Lee filters
Swarovski 10×56 kijker

In 2021 maakte Han de grote overstap naar het baanbrekende materiaal van Sony.

Sony A1
Sony 600 mm F4.0
Sony 200-600 mm F5.6-F6.3

 

Han Bouwmeester is aangesloten bij het Natuurfotografen Verbond Nederland (NVN) en de iLCP en conformeert zich daarmee aan de door hen opgestelde gedragscode. Alle natuurfoto’s komen dus op een natuurvriendelijke en verantwoorde wijze tot stand.

NVN

iLCP

natuurfocus

enjoy

Ontwerp: Webton.nl