HBN Hutbeheerder Marco Rolleman

Mijn naam is Marco Rolleman en ben geboren in Hengelo in 1973.

Marco-Rolleman-800

Fotografie is vanaf mijn jeugd al een grote passie, dit komt mede door mijn vader die ook altijd veel met fotografie bezig was en nog steeds is. Van hem heb ik ook veel geleerd over diafragma sluitertijd en belichting. Mijn eerste camera was een Practica tl-spiegelreflex geweldig was dat.

Marco-Rolleman-1
Ik woon nu samen met mijn vrouw en kinderen in het mooie Haaksbergen en ben dan ook vaak te vinden in het prachtige Haaksbergerveen. De natuur heeft altijd al een grote aantrekkingskracht op mij gehad en ben de passie voor fotografie en natuur gaan combineren.

In 2006 werd het tijd om over te stappen naar een digitale spiegelreflex en heb toen een Nikon D40 aangeschaft, deze werd al snel uitgebreid met een 70-300 zoomlens. De natuurfotografie werd steeds serieuzer aangepakt en zo ook de apparatuur. Mij set bestaat nu uit een:

Nikon D750
Nikkor 300mm f4
Nikkor 500mm f4 VRII
Nikkor 16-35 f4 VR
Nikkor 28-105
Lee filters
Gitzo Tripod

Marco-Rolleman-2

Natuurfotografie is voor mij puur genieten van al het moois wat je wilt fotograferen, het zijn ook de onverwachte momenten die het spannend maken bijvoorbeeld een prachtige reebok die plotseling voor je neus staat in het bos. Achter de camera ben ik helemaal in mijn element, het blijft een uitdaging om vogels zoogdieren of landschappen zo mooi mogelijk te fotograferen.

Door veel op pad te gaan en te observeren doe je ontzettend veel kennis op van vogels en zoogdieren, het is erg belangrijk om het gedrag van soorten te kennen om goede opnamen te kunnen maken.

Ongeveer 2 jaar geleden kreeg ik een mail van Han met de vraag of ik hem wilde helpen met het onderhouden van hut 5, hier hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken.

HBN-hut-5_HB29769

Hoe gaaf is het om zo’n prachtige en unieke plek te kunnen onderhouden zodat andere natuurfotografen tijdens de aanzit volop kunnen genieten. Het is niet vanzelfsprekend dat je zomaar alle soorten vogels op zo’n plek voor de lens krijgt, onderhoud van de waterbak en op de juiste manier bijvoeren zijn belangrijk en vind ik erg leuk om te doen.

Marco-Rolleman-5

Het is altijd erg spannend wat er door de plaatsnemende fotograaf wordt gefotografeerd, we hebben er al erg mooie soorten gehad zoals de middelste bonte specht en groene specht. Bijzonder leuk vond ik wel de ijsvogel die er een kort bezoekje heeft gebracht en dat midden in het bos.

Marco-Rolleman-4

Geweldig is natuurlijk dat een deel van de opbrengst naar Staatsbosbeheer gaat, erg belangrijk voor het onderhoud en het behoud van de natuurgebieden.

Wees zuinig op de natuur en geniet ervan!

Groetjes Marco Rolleman

Website: marcorolleman.weebly.com
http://shutterstock.com/g/Marco+Rolleman

Ontwerp: Webton.nl