HBN Fotohut 1XL

HBN-1XL; the next level…

Bloed zweet en tranen; dat zijn de termen die me altijd wel bij zullen blijven over de bouw van deze fotohut. De ligging is even uniek als complex en dat had zo zijn gevolgen. Maar liefst een half jaar hebben we aan de bouw van deze hut gewerkt.

De naamgeving van deze hut is zo gekozen omdat hij de vervanging is van HBN-1; de allereerste huurbare fotohut in Nederland en België. Hij was aan vervanging toe maar we kozen voor een totaal andere plek weliswaar in hetzelfde gebied.

HBN-1XL bevindt zich in een ruig semi open terrein met een ruig Twents bos achter de hut. Het ruige terrein bestaat uit een gemengde vegetatie van riet en andere wilde flora en door de aanleg van de vijver reflecteert deze achtergrond in het water en maakt het uw foto’s tot een mooi passend geheel. We proberen  de setting van deze hut zo natuurlijk en ‘woest’ mogelijk te houden. Naast portretten zijn nu vogels en eekhoorns in een mooie omgeving mogelijk. De begroeiing zal elk bezoek weer anders zijn waarmee ook uw resultaten.

Naast de gangbare bosvogels verwachten we hier uiteindelijk soorten als houtsnippen, groene spechten, rietvogels en ijsvogels maar tevens zullen er ongetwijfeld ook reeën gefotografeerd gaan worden. Hoewel het de eerste maanden een waar ijsvogelfeest was, omdat een koppel besloot om pal bij de hut te gaan broeden, wil ik dit absoluut geen specifieke ijsvogelhut gaan noemen.  De eerste maanden wezen ook uit dat er zeer grote verrassingen kunnen opduiken want we hadden drie voor Nederland zeer zeldzame soorten rond de hut; kwartelkoning, cetti’s zanger en grauwe klauwier. Een hut met veelal de standaard bossoorten maar met kans op verrassingen dus!

In de buurt van deze hut bevindt zich een vogel-onderzoeksterrein waardoor een deel van de standvogels van een ring voorzien kunnen zijn. De ene tijd van het jaar meer dan de andere maar het is vooral het geval bij kool- en pimpelmezen en boomklevers. Wij zien deze soorten vooral als belangrijk hulpmiddel om andere soorten aan te trekken. Het bestaan van deze unieke fotohut is mede te danken aan de samenwerking met deze vogelwerkgroep.

Spiegelglas

Bij deze fotohut maken we gebruik van hi-tec spiegelglas waardoor we de kans op schuwere soorten vergroten. We passen alleen glas toe bij hutten waar het een meerwaarde heeft en vooral waar we het voor vogels op een veilige manier kunnen doen.

Omdat we bij elke fotohut iets anders proberen te bieden hebben we hier voor een hele grote vijver gekozen met aan weerszijden een klein eilandje. U krijgt nu voor een deel water op de achtergrond waar de planten rond de waterbak in reflecteert. De eilandjes bevinden zich op 4 en 6 meter van uw lens. Vanzelfsprekend kunt op andere plekken, zowel dichterbij als verderaf, fotograferen.

Huur:

U kunt hut HBN-1XL huren volgens onderstaand prijsschema doch in 2017 volgens onderstaande prijzen waarbij maximaal drie fotografen de hut kunnen bezetten. U bepaalt zelf met wie u gaat. Wij voegen geen mensen van onze kant uit samen en werken niet in dagdelen. Op woensdagen is deze hut niet voor huur beschikbaar; dat is de wekelijkse onderhoudsdag.

Vanaf 1 januari 2018 wordt de huur van deze fotohut opgedeeld in twee periodes.

Seizoen 1:
1 april – 31 oktober
€ 80 euro vanaf 2018

Seizoen 2:
1 november – 31 maart
€ 60 euro vanaf 2018

U gaat met een goede handleiding en routebeschrijving zelfstandig naar de hut na bij mij de sleutel en dergelijke uit een kluisje gehaald te hebben. U betaalt per factuur welke u toegestuurd krijgt. 

€ 5,- kachelgebruik in de wintermaanden. 
Natuurfocusleden € 5,- korting.

Kachel:

Voor het gebruik van de kachel (alleen in de wintermaanden) vraag ik een bijdrage in de kosten van € 5,- per dag.

Ook de voor Overijssel zeer zeldzame cetti’s zanger heeft zich er laten zien.


Overnachten:

U komt van ver, wilt heel vroeg beginnen, u wilt meerdere fotohutten in een paar dagen bezoeken of genieten van fotogeniek Twente? Bij uw boeking ontvangt u informatie over een fijn en gemoedelijk hotel in Delden.

Camping:
Op zo’n twee kilometer van deze hut bevindt zich een leuke mini camping De Broak

Benro-HBN systeem:

In deze fotohut is het door mij in samenwerking met Benro ontwikkelde slider systeem met schommelkoppen geïnstalleerd. U mag hier gebruik van maken. Tevens zijn er HBN rijstzakken aanwezig.

Benro-fotohut_260-HBN45581Benro_naam_Zwart

 


Voer van Vivara:

In de fotohut bevinden zich twee tonnetjes met voer. Deels beschikbaar gesteld door Vivara.nl.

Print

De Varia strippenkaart

Met het groeiend aantal HBN hutten wordt het steeds interessanter om een combinatie boeking te maken. Daarvoor hebben we de ‘varia strippenkaart’. Daarmee kunt u 10 boekingen van de diverse fotohutten doen en een korting genieten van maar liefst 20% op de prijs.
Betaling geschiedt vooraf in een keer maar u hoeft niet gelijk alle hutten en bijbehorende data in te plannen. Daar heeft u een vol jaar de tijd voor.
Neem contact met mij op indien u hier belangstelling voor heeft.

Een video impressie van de eerste twee weken:

HBN-1XL in wintersetting

Naam: HBN Fotohut 1XL
Locatie: Hof van Twente - Goor
Aantal personen: Maximaal 3
Minimaal bereik: 300 mm
Kosten: 75 euro bij max 3 personen

Bijzonderheden:

Benro systeem met slider en statiefkoppen,
kachel, zeer ruim en luxe, spiegelglas
10 minuten rijafstand vanaf hotel Delden
Loopafstand naar de hut ca. 5 minuten

Ontwerp: Webton.nl